Bøger om at leve på trods

Af Lisbeth Egeskov

Bøger eller blogs på internettet kan være venner i nøden, når man er ramt af sygdom, smerter og angst for døden.

Når man rammes af myelomatose kan livet pludselig føles radikalt anderledes. Det kan være svært at se på verden med de samme øjne som før diagnosen, for man har jo – i al nøgternhed – fået en dødsdom. Ikke her og nu, ganske vist, men det bliver alligevel sværere at undgå at se sin egen dødelighed i øjnene.

Selv om det ikke er en hemmelighed, at alle mennesker skal dø på et eller andet tidspunkt, kan en diagnose som uhelbredelig kræft lave en del ballade i ens følelsesliv.

Pludselig føles det, som om der er sat dato på døden. Man kan ikke længere slippe af sted med at tænke: ”hvis jeg dør”, men tvinges til at tænke ”når jeg dør.”

Det er her, nytten viser sig af bogen, selvhjælpsbogen eller andres dagbøger om at leve med sygdom og dødelighed og alligevel leve fuldt ud på trods. God læselyst.

 

 

Blandt løver

– om alvorlig sygdom, livsmod og livsbevidsthed

blandt-loeverSkulle dette virkelig til, før jeg kunne tage mit liv alvorligt?” spørger mange mennesker, når de rammes af sygdom, ulykke eller død.

Blandt løver fokuserer på den specielle form for forandring, som livstruende sygdomme fører med sig. Den handler om, hvordan vi kan flytte opmærksomheden fra sygdom, angst og overlevelse til dødsbevidsthed og livsenergi.

Vores iboende dødsangst for at forsvinde, for kontroltab og for adskillelse kan få neuroser til at blomstre og dermed svække friheden til at leve livet.

I den reviderede udgave af bogen fra 2010 tager forfatteren Marianne Davidsen-Nielsen i endnu højere grad fat i de tilknytnings- og adskillelsesprocesser, som er grundlaget for at kunne leve håbefuldt med sin sygdom. Herudover er der tilføjet et kapitel om den udfordring det er at arbejde i løveland, som behandler og hjælper.

Bogen henvender sig til alle, som skal klare den eksistentielle udfordring, det er at leve med en livstruende sygdom. Den er samtidig beregnet for læger, sygeplejersker og andre behandlere, som arbejder professionelt med liv og død.

 

 

Som at se på solen

– at leve med døden

som-at-se-paa-solenForfatteren, Irvin D. Yalom, født i 1931, er en berømt amerikansk psykiater, terapeut og forfatter. Hans erfaring er, at angst for døden ofte har (for) stor indflydelse på menneskers livskvalitet og velvære. Om vi vil det eller ej, ligger døden forude, og vi kan derfor lige så godt finde en positiv måde at håndtere det det på – og dermed få et meget bedre liv, mens vi er her.

En voldsom oplevelse, skilsmisse, dødsfald eller sygdom kan ofte være en øjenåbner, der kan få os til at indse vores dødelighed og inspirere os til at ændre vores prioriteringer: Tale mere med dem vi elsker, være sammen med familien, tage chancer og få oplevelser vi ellers ikke turde tage – og værdsætte livets skønhed og glæder mere.

Også en anden af Yaloms nyere bøger handler om vores forhold til døden – og ikke mindst om at leve livet meningsfuldt, før det er slut: Døgnfluernes dans, som udkom i 2015.

 

Sara Bros dagbog

sara-bros-dagbog

Bogen er fra 2004, og udkom få år efter at forfatteren i en alder af 27 år fik konstateret brystkræft. Hun var nyforelsket og studievært på P3, og sygdommen uventet kom. Bogen er er en beretning om at blive ramt af en livstruende sygdom på et tidspunkt i livet, hvor døden ligger meget fjernt.

 

 

 Lev med livets katastrofer

lev-med-livets-katastrofer– sådan bruger du kroppens og sindets visdom til at håndtere stress, smerte og sygdom

Bogen er et hovedværk i mindfulness-litteraturen. Forfatteren, mindfulness-guruen Jon Kabat-Zinn, fortæller hvordan meditations- og yoga-teknikker kan modvirke stress, skabe balance og velvære i krop og sind og forbedre livskvaliteten.

Ved at træne og integrere mindfulness i dit liv fra øjeblik til øjeblik og fra dag til dag kan du lære at håndtere kroniske smerter, fremme optimal helbredelse, reducere angst og styrke din generelle modstandskraft.

Lev med livets katastrofer er en bog for unge og gamle, raske og syge og alle dem, der ønsker at leve et sundere, rigere og mere meningsfuldt liv.

 

Tabuknuseren

tabuknuserenTo søstres fortælling om brystkræft

Det er fint at vide, hvor man kan købe en paryk, men hvad hvis man ikke ønsker at gå med paryk? Hvordan tackler man dødsangst, familieliv og karriere, når man konstant er på hospitalet? Det og meget andet giver søstrene Josina og Josephine Bergsøe deres bud på i en åben og anderledes bog om brystkræft, fyldt med fotos af deres skaldede isser, bryster – og mangel på samme. Bogens forfatter er Britt Nørbak.

 

At være dødelig

at-vaere-doedelig– om livsforlængelse og livskvalitet

Bogen handler om vores oplevelse af dødelighed anno 2016. Om at fremskridtene i sundhedsvæsnet kan gøre døden så abstrakt, at vi får svært ved at forholde os til den. Vi forstår efterhånden ikke, hvorfor døden ikke bare kan kureres.

Forfatteren, amerikaneren Atul Gawande, er født i 1965, og er kirurg ved Brigham and Woman’s Hospital i Boston, Massachusetts. Han er også sundhedsforsker ved Harvard.

Han er en mesterlig fortæller, og bruger eksempler fra sine patienter og sin egen familie til at diskutere livskvalitet, det gode liv og accept af døden.

 

At leve med kræft

at-leve-med-kraeft– Råd og viden til patienter og pårørende

Når man får kræft, kan fysiske, økonomiske, sociale og psykologiske problemer ofte stå i kø. Oven i den angst, der er forbundet med at få en alvorlig diagnose, trænger en række spørgsmål sig på: Hvordan kan jeg gøre mig stærk nok til at klare behandlingen, hvad kan jeg gøre for at forebygge tilbagefald og skal jeg lægge mit liv om? Overlever jeg overhovedet? Og er det min egen skyld, at jeg fik kræft…

Formålet med bogen af læge Christoffer Johansen og psykolog Peter Elsass er både at hjælpe med at besvare spørgsmålene og at videregive en række gode råd om at leve med kræft. Men også at formidle forskning om kræfti en form, der er til at forstå.

 

Der bor Hollywoodstjerner på vejen

der-bor-hollywoodstjerner-paa-vejen– Om kærlighed og kræft

Maria Gerhardt, aka DJuna Barnes, var en kendt DJ i det vilde natklubmiljø, indtil hun i 2013 i midten af sine 30’ere fik brystkræft. I 2014 bliver hun erklæret rask, men i 2015 får hun tilbagefald og er er nu uhelbredeligt syg med metastaserende kræft. Bogen, som udkom i 2014, er både en kærlighedshistorie om at møde sit livs kærlighed – og en historie om at blive ramt af en livstruende sygdom kort tid efter.

“Du er ikke alene” – af Chris MacDonald

du er ikke alene - billede

Bogen “Du er ikke alene” er livsbekræftende historie om at værdsætte og udforske livet. En historie om, hvor vi kan finde styrke, når det er sværest. Og om den dybe betydning, ord og tanker kan have i de mørke og lyse stunder i livet.

I bogen fortæller Chris MacDonald, hvordan han selv har tacklet og håndteret nogle af livets største udfordringer: Farens kræftsygdom og kampen for helbredet, den barske mobning i skolen, kampen mod destruktive vaner, hans færd over Amerika på cykel i en af verdens hårdeste sportsbegivenheder, og hele hans vej til Danmark, hvor han i dag betragtes som en af de førende eksperter inden for kost og motion.

“Du er ikke alene” er en lærerig bog om personlig udvikling baseret på Chris’ erfaringer fra sit eget liv.

Chris MacDonald har en baggrund indenfor træningsfysiologi, ernæring og sportspsykologi, bl.a. fra Københavns Universitet – og som skaber af koncepterne “Strong Body – Strong Mind” og “Sundhed i Balance”, er han blevet foregangsmand indenfor den sunde og aktive livsstil.

Chris MacDonald er kendt fra TV-programmerne: ”Chris på chokoladefabrikken”, ”Chris på Skolebænken”, ”Chris på vægten” samt “By på skrump”, hvor han hjalp Ebeltoft med at tabe sammenlagt flere tons.

“Du er ikke alene” er en meget stærk beretning om at finde styrke i hinanden i de sværeste tider. Det er en historie om at mærke, udforske og værdsætte livet. Om at selv når vi føler os allermest sårbare og utrygge, behøver vi ikke være alene. Chris donerer 100% af sit overskud fra Findbog’s videresalg af bogen til Kræftens Bekæmpelses projekt “DitLiv”

Bogen kan købes her: http://www.findbog.dk/products/du-er-ikke-alene

Du kan læse mere om Chris MacDonald her: http://www.chrismacdonald.dk/

At leve med kræft

image001-31

Info Dansk Psykologisk Forlag, 320 sider.
Forfatter Peter Elsass og Christoffer Johansen

I bogen ‘At leve med kræft’ har sundhedspsykologen Peter Elsass og lægen Christoffer Johansen sat hinanden stævne for i fællesskab – og på et forskningsmæssigt grundlag – at forholde sig til nogle af de mest udbredte spørgsmål i grænsezonerne mellem individ og gennemsnit, psyke og soma.

De to professorer fremlægger på skift en problemstilling, hvorefter deres kollega indskyder et par kritisk-konstruktive bemærkninger. Det handler f.eks. om psykens betydning for kræftudvikling, om stress og kriser, om spiritualitet og tro, om betydningen af det sociale liv og om egenomsorg og mestring.

… den illustrerer overbevisende, at kræft er en bio-psykosocial totalbegivenhed, som ikke kan forstås inden for rammerne af et naturvidenskabeligt eller humanistisk paradigme alene

Omtrent 40.000 danskere vil få en kræftdiagnose, inden året er omme. Det er den dårlige nyhed.

Den gode er, at opsporing og behandling af kræftsygdomme bliver stadig bedre, og hvor kræft for et århundrede siden var en stensikker dødsdom, bliver mange i dag helbredt eller i hvert fald i stand til at leve sygdomsfrit i årtier.

Livsudsigterne for kræftpatienter forbedres år for år, og det samme gør andelen af overlevere i befolkningen.

Alene i Danmark skønnes det, at omtrent en kvart million mennesker har været igennem et kortere eller længere forløb med kræft. Det er mange. Og de tænker, så det knager, over livet og døden, fortiden og fremtiden.

Det voksende antal kræftoverlevere stiller krav til vores sundhedsvæsen, som ikke alene skal kunne forebygge, opspore og behandle, men også imødekomme de særlige behov, som mennesker kan have, når de har – eller har haft – kræft tæt inde på livet.

Psykens betydning
For kræft er en sygdom, der stiller spørgsmål. Hvorfor ramte sygdommen netop mig? Har jeg levet mit liv forkert? Burde jeg spise anderledes og bevæge mig mere? Ville det hjælpe mig at meditere eller gå i kirke?

Skulle jeg give alternativ behandling en chance? Er det normalt at have plagsomme senfølger? Skal jeg involvere min familie mere i mine tanker? Hvordan håndterer jeg min dødsangst? Klarer jeg skærene? Og hvordan skal det hele dog gå?

Anmeldelse af en forrygende bog: “Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt”, af Jonas Jonasson, forlaget Modtryk.

Efter et langt og begivenhedsrigt liv havner Allan Karlsson på det plejehjem, han tror, skal blive hans sidste opholdssted på denne jord.

Problemet er bare at helbredet nægter at svigte, og en dag går det hverken værre eller bedre, end at han fylder 100 år. Pomp og pragt venter med borgmester, lokalavis og hele personalet, men Allan vil ikke være med. Han kravler ud af vinduet.

Bogen handler om Allan Karlssons månedlange rejse gennem Sverige. En rejse, der kompliceres af, at han kommer på kant med både politiet og en bande på jagt efter den kuffert, han kom til at tage med fra bus- og jernbanestationen. Men bogen er også en rejse gennem 1900-tallet, den uendeligt sorgløse Allan Karlssons livsrejse.

Det viser sig, at Allan ikke alene har været med til, men også er årsag til mange af 1900-tallets betydningsfulde begivenheder. Han har været indblandet i udviklingen af atombomben, været gode venner med formand Maos unge hustru, både planlagt og afværget et mordattentat på premierminister Winston Churchill og meget mere.

 

I hundrede år har Allan Karlsson gjort verden usikker bare ved at være til. Og nu er han løs igen!

 

Når man har min alder i 60’erne kan jeg jo huske alle de store verdensbegivenheder og det er så sjovt at få historien serveret på denne fantastisk morsomme måde.

Det er en forrygende spændende og morsom bog , som er meget svær at slippe igen.

Den er livsbekræftende, morsom, velskrevet og opfindsom. Og den har et budskab, som jeg personligt kan tilslutte mig: Slap af og giv plads til udskejelser, særheder og delte meninger.

Jeg grinede så tårerne flød og det er jo så sundt! Læs den og bliv glad!

Pressemeddelelse om sygedagpenge

Guide til de 89.000 danskere, der pludseligt

bliver en sag for kommunen i år

 image001-30

Hvert år er 89.000 mennesker syge længere end tre måneder. Det er svært at komme igennem sygedagpengesystemet uden hjælp. Flere end 10 procent, nemlig 9.600 danskere, ender med at ryge helt ud af systemet, fordi kommunerne ikke i tide finder ud af hvilken kasse, de skal i. Kommunens valg står mellem revalidering, fleksjob og førtidspension.

 

De fleste af de 426.000 sygemeldte hvert år er mest af alt en administrativ opgave for kommunerne, som enten udbetaler sygedagpenge til den syge eller til arbejdsgiveren.

 

Men når du er syg i mere end tre måneder, bliver du en egentlig social sygedagpengesag i kom­munen uanset om du er selvstændig, har job eller er ledig. Det gælder 89.000 danskere hvert år.

 

Denne bog er en god forberedelse til mødet med sygedagpenge systemet. Brug den som guide igennem hele dit eget sygeforløb eller i sygeforløbet hos den person, du hjælper. Regler og gode råd er fortalt gennem 22 personers konkrete erfaringer.

 

Bogen er velegnet til sygemeldte, deres pårørende og frivillige, der hjælper sygdomsramte igennem en svær periode. Med sin opbygning over virkelige personers oplevelser bliver beskrivelsen af praksis og regler i sygedagpengesystemet nemt fordøjelige. Bogen er velegnet læsning for alle, der forholder sig til sygefravær og arbejdsmarked.

 

Forfatteren, journalist Ulla Nygaard har beskæftiget sig med arbejdsmarkedet i hele karrieren siden uddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole i 1981. Det er blevet til mange artikler om sygemeldte, sygefravær, fraværspolitik og arbejdsmiljø. Igennem et helt år er erfaringer og beretninger indsamlet til bogen, hvor personlige interviews er sat i system og viser vej for andre.

 

”Man skal være opmærksom på, at kommunerne bruger lovgivningen vidt forskelligt, og det sker, at man ikke får oplyst alle sine rettigheder. Derfor kan man nemt køres ud på et sidespor, hvis ikke man er godt forberedt til mødet med sygedagpengesystemet”, siger forfatter Ulla Nygaard om sin bog.

 

”På sygedagpenge”, 224 sider, 249 kroner, vejledende udsalgspris i boghandlen. Udkom juni 2012

www.paasygedagpenge.dk er bogens hjemmeside, hvor fra den også forhandles.

 

Forfatter, journalist Ulla Nygaard www.ulla-nygaard.dk

For yderligere information henv. til Ulla Nygaard tlf. 22 50 01 32 mail post@ulla-nygaard.dk

 

Anmeldelse af Ola Schenström’s ”Mindfulness i din hverdag” fra 2009(forlaget Schønberg):

Bogen starter med disse kloge ord af Viktor Frankl:

 

”Alt kan man tage fra mennesket.

Undtagen en ting – den yderste frihed

til at vælge måden at forholde sig på

til det, som livet fører med sig.”

 

Det er netop det, jeg synes er det vigtige budskab i denne bog og i mindfulness i det hele taget.

Vi er som patienter og pårørende blevet kastet ind i en ny uoverskuelig situation, da vi fik diagnosen myelomatose. Vi er blevet tvunget til at forholde os til det, livet har bragt til os.

 

Mindfulness er bevidst træning i at være nærværende i nuet. En måde at forholde sig til livet på, som modvirker uro og stress.

 

Mindfulness (bevidst nærvær) er østerlandsk kundskab kombineret med vesterlandsk synsmåde.

Gennem træning kan vi indtage en accepterende og ikke dømmende holdning til os selv og livet, og vi bliver trin for trin mere lydhøre overfor andre og mere nærværende i vore relationer.

 

I Ola Schenström´s bog om mindfulness i hverdagen er der udover de mange praktiske øvelser også en cd med, der underbygger øvelserne.

 

Ola Schenström er i dag den eneste læge i Sverige, som udelukkende arbejder med mindfulness.

Han er uddannet læge og har gennem 35 år arbejdet som specialist i almenmedicin i Sverige. Han er uddannet af Jon Kabat-Zinn, grundlæggeren af mindfulness-baseret stressreduktion, og en af Sveriges førende eksperter på dette område.

 

Bogen er, efter min mening, en rigtig god vejledning i det, at forholde sig til livet, som det er, og de mange øvelser i bogen understøttet af cd’en giver en enkel og let forståelig mulighed for at træne selv derhjemme.

Jeg kan kun anbefale at interesserede enten låner den på biblioteket eller køber den. Den koster ca. 250 kr.

Bibi Moe

”Den sidste kilometer”

AF Brian Holm

Kræften har fast plads i Brian Holms tanker, men livet kom også tilbage med større styrke.

Han  har mærket og oplevet, hvordan det er at have sygdommen i sig og kæmpe mod den. Han håber med bogen, at alle pårørende til kræftramte på den måde får en anden form for adgang til viden og information.

– Trætheden, rysteturen, angsten. Alt det kan man ikke læse om i en brocure om kræft. Her kan man ikke læse, hvad der sker inde i hovedet på dem, der har sygdommen. Det har han forsøgt at få ud i bogen.

Titlen er ikke alene en reference til cykelsporten, men meget mere sigende.

– Den sidste kilometer er det tidspunkt i et cykelløb, hvor det gør rigtig ondt. Du er bare nødt til at tage dig sammen, men der er ingen andre til at hjælpe. Du må klare det selv, siger Brian Holm

”Lette retter til stærke knogler”

Af Kirsten Bønløkke

Osteoporoseforeningen, har udgivet en lille kogebog “Lette retter til stærke knogler”.Som er skrevet af klinisk diætist Kirsten Bønløkke der holder foredrag om søndagen på myelomatoseforeningens konference.

Opskrifterne er til 2 personer og ved alle opskrifter er der oplyst hvor meget kalk og D-vitamin der er i 1 portion. Der er forslag til morgenmad, frokost og mellemmåltider. Bag i bogen er der mulighed for at teste sin egen kost for indhold af kalk og D-vitamin og derigennem komme frem til hvor meget der skal suppleres med af kosttilskud.

Opskriftssamlingen kan købes hos Osteoporoseforeningen ved henvendelse til landssekretariatet på tlf.: 86139111

MAD der rykker – en bog om kost og kræft

image001-29

BOG FAKTA

ISBN: 978-87-7055-443-5
People’s Press 2010
1. udgave

Vejl. pris 249 kr.

 

Lisa Bolting er diætist og har de sidste otte år arbejdet på Kræftens Bekæmpelses rehabiliteringscenter Dallum Slot. Sideløbende er Lisa chefdiætist på SlankeDoktor og har også udgivet kogebøger til vægttab.

 

”MAD der rykker – en bog om kost og kræft” er en kogebog for kræftramte og deres familier, som gerne vil, via kosten, gøre noget selv for at øge sundheden og forebygge yderligere sygdom, men den kan bruges af alle, der gerne vil spise sund og slankende mad.

Bogen er opdelt i to afsnit: den første del af bogen gennemgår ernæringsmæssige aspekter og giver gode, dagligdags råd om at spise varieret og groft og den kommer rundt omkring mange spørgsmål og svar om blandt andet kvalme, tygge- og synkeproblemer, men også vitaminer, antioxidanter og økologisk mad. Den anden del er ca. 50 opskrifter på eksempler til grønsager, bagværk, dessert, frokost- og middagsretter samt supper.

 

Bogen indeholder kostplaner til tre grupper af patienter. Først til dem, der skal have energi- og proteinrig mad, dernæst dem der skal holde vægten og endelig til dem, der vil tabe i vægt. Der er vejledende kostplaner til de tre grupper, men bogen er for størstedelen af teksten skrevet med slankeprincipper for øje så det kan godt skabe lidt forvirring, for budskabet til de tre grupper bør være forskelligt så det er lidt ”at sætte sig mellem tre stole”.

Lisa Bolting vil sine læsere det godt og kommer med mange forslag og hints om forskellige madvarer, men det kan i visse tilfælde efterlade læseren lidt forvirret. Blot for at nævne et eksempel, så fremhæves korsblomstfamilien under grønsager, men uden forklaring hvorfor, og med en afsluttende kommentar om at det vigtigste er at spise varieret. Jeg savner lidt dybdegående forklaringer og en mere klar linje om, hvad der er optimalt at gøre, så kan det jo være op til læseren at vurdere, hvad man kan overkomme.

 

Opskrifterne er lette, smagfulde, sunde og inspirerende, men jeg savner kostberegningen, der viser energi og proteinindholdet. Bogens første del har skemaer med lister over forskellige madvares indhold af protein, fiber, fedt, selen osv, men i opskrifterne er det ikke oplyst.

 

Der er mange bøger på markedet der beskriver kost og kræft. Denne bog bygger på erfaringer fra hverdagen på Dallum Slot og er derfor god og saglig. De mange gode råd vil uden tvivl lette hverdagen og give ny appetit til mange, der har kræften inde på livet. Der er ikke nogen enkelt og sort/hvid sandhed om kost og kræft, bogen udtrykker holdningen fra mange diætister og læger, men ikke fra den mere kritiske og alternative tankegang, men her findes jo andre bøger, der kan dække det behov.

 

Jeanette Maglegaard, Diætist og Homøopat. www.teraptutiskklinik.dk

Anette Harbach Olesen: Sund Mad – før, under og efter kræftbehandling

image001-10

Udgivet af healthcreation denmark

www.healthcreation.dk

 

Anmeldt af Jeanette Maglegaard

 

Endelig en kogebog, der går lidt videre end indbydende opskrifter. Maden har stor betydning i hverdagen, både for raske og syge, og mad er med til at styrke kroppen. I mange år har budskabet været: ”spis, hvad du har lyst til, også når du har mistet appetitten” – men hvad spiser man når man ingen appetit har? Næsten ingenting. Det er ikke godt nok! Maden skal ikke underkendes for den kan virke som medicin eller rettere som styrkende for kroppen. Livskvalitet er også at give kroppen, hvad den har brug for i perioder, hvor den arbejder ekstra hårdt og er belastet af sygdom og medicin.

Der er forskellige anbefalinger på kosttilskud i bogen ligesom et afgiftningsprogram gennemgås. Det er ”fyord” for personer i hvide kitler, men udenfor er det velkendt at det har en positiv virkning, når det bruges med omtanke og ikke overdrives. Mit indtryk er, at bogen fortrinsvis ønsker, at man spiser sunde og gode råvarer og derigennem får de specielle stoffer, der har en positiv virkning på kræftcellerne. Så spises stofferne i deres naturlige sammensætning med andre stoffer som vitaminer og mineraler og det er den mest optimale form for kroppen at optage dem i. Det bevirker også, at der er en naturlig begrænsning på, hvor meget man får – det er trods alt begrænset, hvor mange abrikoser man kan spise dag efter dag. Afgiftningskuren er et tredages program og mad er der nok af, det er fortrinsvis kød, mælk og kaffe der undgås og så er det sprængfyldt med frugt og grønt, det er godt for nyrer og lever at slippe for de svært fordøjelige produkter og stimulanser i et par dage.

 

Jeg savner næringsberegning, så man let kan vurdere, hvad man får af protein, fedtstoffer og kulhydrater i maden. Mange får vejledning af diætister og har disses retningslinjer, men vil have svært ved at vide, om de forskellige retter dækker dem. Mange retter er uden kød og erfaringen viser også, at mange ikke har lyst til kød, så det er fint med gode alternativer.

Opskrifterne er illustreret og det ser alt sammen indbydende ud. Jeg syntes dog ikke det ser så gennemarbejdet ud, for billedet stemmer ikke altid helt overens med opskriften. Der bruges forskellige mål – kop, dl, stk og i sjældne tilfælde gram. Hvis alt var i gram eller dl var det lettere,  for hjemme i mit køkken findes rødbeder, porrer og squash i meget forskellige størrelser. Derudover er nogle grønsager anbefalet som økologiske og andre ikke – hvorfor ikke være konsekvent og skrive en anbefaling om, at alt skal være økologisk (biodynamisk) og hvilke bouillons, krydderier og salte der anbefales – så kunne vi være fri for slet skjult reklame inde i opskrifterne.