Pressen skriver

Problemet med Medicinrådets hyppige afvisning af adgang til de bedste, og livreddende, behandlinger, rammer ikke udelukkende patienter med AL amyloidose og Myelomatose. I dag er der eksempler fra en bred vifte af kræftsygdomme, hvor den bedste behandling eller behandlingskombination ikke er tilgængelig i Danmark.

Problemet gælder ikke kun for små kræfttyper myelomatose men også for langt støre grupper af kræftpatienter.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Medicinrådet får dansk kræftbehandling til at halte efter

Sundhedspolitisk Tidskrift 7. august 2023

Medicinrådet giver uigennemsigtige og uforståelige afslag på kræftbehandlinger, mener førende læger. Imens tager nabolandene flere behandlinger i brug, som de danske klinikere må kigge langt efter.

Per Pfeiffer, professor og overlæge:  – Jeg står med en opfattelse af, at man opfinder forskellige nye argumenter, hver gang man afviser behandlinger.

Per Pfeiffer og andre eksperter og læger beskriver i artiklen hvordan dette også gælder for en lang række af andre kræftbehandlinger.

Medicinrådet får dansk kræftbehandling til at halte efter

Ofre for Danmarks lave medicinomkostninger

Berlingeren d. 8. juni 2023

Kræften kan holdes i ro, så kvinder med metastaserende brystkræft kan fortsætte deres liv og deres børn kan beholde deres mødre. For kvinder med visse typer af brystkræft ønsker Medicinrådet ikke at godkende den livreddende behandling, det handler om penge.

Derfor beskriver Anja Skjoldborg Hansen hvordan disse kvinder er ofre for Danmarks meget lave medicinomkostninger, og hun dokumenterer at Danmark ifølge OECD ligger helt nede på en 39. plads målt i forholdt til BNP.

Nyrekræft

Mark Sørensen må se langt efter den behandling han ville få i vores nabolande.

Berlingeren d. 17. oktober 2023

“Jeg var rigtig ærgerlig. Ligesom lægerne var jeg frustreret over at vide, at der var en potentiel rigtig god behandling til mig. Den er bare ikke tilgængelig, fordi jeg bor i Danmark,« siger Mark Sørensen”.

“Mark Sørensen bor i dag i Spøttrup med sin partner. Han er blevet førtidspensionist som følge af kræften, selvom der ikke er noget, han hellere vil end at arbejde, siger han.”

“Han ved, at der er en udløbsdato. Og at den formentlig ikke er, hvad den burde være, når man er 41 år.”

Brystkræft

Lena Rosenkilde skal skaffe 50.000, for selv at betale for behandling hver 3. uge.

Jyllandsposten 25. oktober 2023

Ifølge Jyllands Posten er det enge, Lena ikke har, men som hun forsøger at samle ind hos familie, venner og ukendte danskere. Trods at behandlingen er effektiv og holder Lena Rosenkilde i live afviser Medicinrådet at betale.

Lena Rosenkilde udtaler til Jyllandsposten – Det forekommer mig uetisk at nægte at betale for en behandling, som har vist sig effektiv for mig

Bjarnes desperate jagt på 1,5 millioner kroner

Patientakademiet 25. september 2024

Da Bjarne fik lymfekræft blev ikke kun en kamp om liv og død, men i høj grad også en kamp om de 1,5 millioner kroner, behandlingen kostede, og som det danske sundhedssystem ikke ville betale.

Her i efteråret 2023 er denne behandling til lymfekræft endelig godkendt i Danmark. 

Bjarnes jagt på 1,5 millioner kr. til behandling

Efter første afvisning og indtil behandlingen blev godkendt døde alle de lymfekræftpatienter lægerne indstillede til behandlingen. Det er den samme situation myelomatosepatienter nu står i efter medicinrådets afvisning af CAR-T til knoglemarvskræften.

Hasse i hospitalsengen, før den livreddende behandling
"Vi har ikke mere behandling at tilbyde dig. Nu skal du gå hjem og få det bedste ud af resten af dit liv", det var beskeden – heldigvis kæmpede Inge for sin mand.

Nye behandlinger ligner mirakler

Kræftens bekæmpelse 15/9 2023

Medicinrådet havde ikke godkendt nogle behandlinger, der kunne redde Hasse Havgaard Mortensen, og lægerne kunne ikke tilbyde noget. Heldigvis pressede hans kone, Inge Sandvad, på og insisterede på at komme med i et forsøg med en af de typer behandlinger, immunterapier, som vi også kæmper for, at knoglemarvskræftpatienter skal have adgang til.

Hør også podcast med Hasse

Facebook
Twitter
LinkedIn

Politikere udtaler

Per Larsen, sundhedsordfører, Konservative Folkeparti

 

Han spørger

– Er ministeren tilfreds med, at kun 42 procent af alle nye behandlinger blev godkendt som standardbehandling af Medicinrådet i 2020

Han henviser til “Udviklingsmønstre i Medicinrådets sagsbehandling” udgivet af Videnscenter for Life Science som allerede i 2020 konkluderede at hvilken vej Medicinrådet havde valgt:

– En gennemgang af mønstrene i Medicinrådets sagsbehandling peger på en stigning i behandlings- tiden siden 2. kvartal af 2019. Samtidig er der sket fald i antallet af beslutninger i rådet og i andelen af lægemidler, der opnår anbefaling.

Louise Brown, sundhedsordfører, Liberal Alliance

 
Hun kritiserer, at Medicinrådet i flere år har givet afslag på ny og mere effektiv medicin til behandling af blandt andet nyrekræft, lymfekræft og prostatakræft.
 
– Det er på tide at ruske op i Medicinrådet og deres systemtænkning, og jo før, jo bedre.
og
– jeg vil simpelthen ikke finde mig i, at borgerne, der betaler nogle af verdens højeste skatter til ét af verdens dyreste sundhedssystemer, skal modtage en behandling, der er ingen lande værdig
 
 
 

Mette Thiesen, sundhedsordfører Dansk Folkeparti

– Danskerne oplever i stigende grad, at patienter i andre lande – med et ringere og billigere sundhedsvæsen – har bedre muligheder for kræftbehandling end i Danmark.

Og

– Medicinrådet er blevet alt for konservative i deres godkendelser – og det sætter danskerne bagerst i køen i forhold til andre lande vi normalt sammenligner os selv med.

– Medicinrådet skal “sikre den bedste og mest opdaterede behandling.

– Men det er langt fra den oplevelse, som kræftlæger, organisationer og syge patienter sidder tilbage med. Oplevelsen ude i virkeligheden er, at Medicinrådet giver uforståelige og uigennemsigtige afslag på nye – og bedre – kræftbehandlinger.

– Derfor må ministeren sætte medicinrådet på plads – han må tage ansvar!

Jens Henrik Thulesen Dahl, sundhedsordfører Danmarks Demokraterne

 
– Medicinrådet er en væsentlig del af de drøftelser. Vi må diskutere, hvordan man prioriterer midler og vælger ud, så det både er forståeligt og rimeligt og ikke mindst bringer os op på niveau med lande, vi sammenligner os med.
og

– når der er medicin, man bruger i nabolande, vi sammenlig- ner os med, så undrer det mig, at vi ikke også tilbyder det herhjemme. Vi har jo Medicinrådet og et fagligt system, der skal godkende ..

og

– Men at man ikke følger samme normer og standarder, kom faktisk bag på mig, siger sundheds- ordføreren.