Sundhedsministeren – stram op!

Sundhedsminister Sophie Løhde er helt klar over, at Medicinrådets sags- behandlingstider er for lange, og det ønsker hun, at Medicinrådet strammer op på. Det fremgik af et samråd i folketingets sundhedsudvalg den 21. november. Dansk Myelomatose Forening deltog og vi var i særlig grad glade for at ministeren understregede at Folketingets syvende princip skal overholdes – og at hun har givet regionerne et vink med en vognstang.

Folketingets syvende princip

Sophie Løhde var overordentlig klar i mælet om den manglende overholdelse af det 7. princip, som skal sikre, at læger kan ordinere en behandling, der ikke er godkendt af Medicinrådet.

– Det er meget vigtigt for mig, at det 7. princip overholdes, og at patienterne får den behandling, de skal have. Det skal være muligt med en individuel vurdering. Det skal også være muligt at give medicin, der er ansøgt om eller som er under behandling i Medicin- rådet. Jeg har netop indskærpet dette skriftligt over for regionerne, sagde Sophie Løhde.

Hvis man tager ministeren på ordet

Hvis man tror på at ministeren mener det alvorligt og hvis man tror på at regionerne tager det 7. princip alvorligt og lytter til ministeren, så kan dette have stor betydning.

Det bør betyde, at hvis lægen fx mener at en konkret behandling er nødvendig, så kan lægen ansøge om den og bør i mange tilfælde få grønt lys.

Det burde så fx gælde for både bispecifikke antistoffer og CAR-T.

Problemet er at læger der hidtil har søgt har fået et blankt nej, så oplevelsen er at regionerne danner mur, og at det er spild af tid at søge. Måske ændrer det sig nu?

Skriv en kommentar