Løhde dybt bekymret over regioners fejlinformation

Vores sundhedsminister, Sophie Løhde, er dybt bekymret over at Danske Regioner vildleder ministeren om de regionale lægemiddelkomiteers afvisninger af livreddende behandlinger til kræftpatienter. Det sidst år har Sophie Løhde gang på gang indskærpet, at både Medicinrådet og aktuelt de regionale lægemiddelkomiteer, under regionerne, ikke må samlebåndsafvise den behandling som lægen ansøger om, typisk for at redde patient liv.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Sundhedspolitisk Tidsskrift citerer ministeren for den dybe bekymring over at blive fejlinformeret.

Sundhedspolitisk Tidsskrift skriver, at

– Når lægerne på vegne af en patient ansøger den regionale lægemiddelkomite om at bruge et lægemiddel, der ikke er anbefalet af Medicinrådet, kan komiteerne ikke afslå med argumentet om, at lægemidlet er under behandling i Medicinrådet. Det slår Sophie Løhde fast, og det skrev hun til regionerne 20. november 2023. Hun bad også regionerne om en redegørelse på, hvor mange gange det alligevel er sket.

Problemet er så, at Regionerne svarede, at det gør de sandelig heller ikke. Hvorefter Sundhedspolitisk Tidsskrift og også Brystkræftforeningen efterfølgende kunne konstatere, at de fortsat afviser efter denne samlebåndsmodel.

Folketinget har indstiftet en række principper for adgang til behandlinger, og netop det 7. princip handler om at når et lægemiddel ikke er godkendt, men lægen vurderer at det er det rigtige og livsvigtige for patienten, så skal der så vidt muligt gives adgang til det.

Sundhedspolitisk Tidsskrift citerer ministeren: 

– Jeg er imidlertid opmærksom på historier i medierne, der indikerer, at patienter efter den 20. november 2023 tilsyneladende har modtaget afslag på afgørelser om individuel ibrugtagning med begrundelse i, at lægemidlet er under behandling i Medicinrådet. Dette finder jeg dybt bekymrende, ikke mindst når vi er enige om, at det ikke bør være tilfældet. 

Læs hele artiklen i Sundhedspolitisk Tidsskrift

 

 

Skriv en kommentar