ATMP – Danmark forbigås

Dagens Pharma skriver “Danmark halter efter resten af Norden, når det kommer til ansøgninger om at få anbefalet avancerede medicinske terapier, viser ny rapport. Manglende politisk fokus og rammer er en udfordring, lyder det fra Lars Holger Ehlers, forsker og sundhedsøkonom, som står bag rapporten.” Det er åbenlyst særlig alvorligt for patienter med sygdomme som AL amyloidose og myelomatose.

De avancerede medicinske terapier, ATMP’er, er banebrydende for sygdomme som knoglemarvskræft (myelomatose). De har ifølge de fremmeste forskere en effekt der hidtil ikke har været set, samtidig med at de er mildere/har en bedre bivirkningsprofil end de hidtidige bedste behandlinger.

Virksomhederne søger ikke i Danmark

Lars Holger Ehlers, forsker og sundhedsøkonom, sammenligner med England, Norge og Sverige og konstaterer at Danmark er det land der modtager færrest ansøgninger om godkendelse af de nye behandlinger.

Der er ikke en konklusion om årsagen, men spørgsmålet stilles:

“En anden mulig årsag eller udfordring, som står i vejen for at bringe flere ATMP’er til danske patienter, er et beskedent politisk fokus og de strukturelle rammer.”

Fra Dansk Myelomatose Forening kunne spørgsmålet ligge lige for: Om vi mon skal finde årsagen i de omfattende afvisninger af bedre og nyere behandlinger til tidligere behandlingslinjer, fx af daratumumab til AL amyloidose og daratumumab  i første linje samt den første CAR-T behandling til myelomatose. Hvis lægemiddelvirksomheden ved, at resultatet er en afvisning, så er der vel ingen grund til at søge?

Skriv en kommentar