Interessante erfaringer med allogen stamcelletransplantation

Velkommen til Dansk Myelomatose Forenings hjemmeside Fora Debat Interessante erfaringer med allogen stamcelletransplantation

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #4169
    Avatar photoCarsten Levin
    Deltager

    I en artikel i Oncology Times fra 29. oktober beskrives positive resultater ved donortransplantation af stamceller som bekæmpelser af myelogmatose.

    Konklusionen er:

    Allogeneic transplantation has long been associated with a high risk of treatment-related mortality due to the use of myeloablative regimens, but new research shows that allogeneic transplantation can lead to sustained remission for patients with advanced multiple myeloma, even for those with relapsed/refractory disease.

    Den mest udbredte metode ved stamcelletransplantation, og standarden ved nydiagnosticerede patienter der er stærke nok til at klare processen er autolog stamcelletransplantation. Altså høst af patientens egne stamceller og senere transplantation af disse efter yderligere behandling.

    Denne behandling har en god effekt på myelomatose hos de fleste patienter, men er ikke helbredende. Sygdommen kommer igen.

    Allogen stamcelletransplantation bruger stamceller fra en rask donor. Og det er ikke i sig selv en nyhed at denne metode kan føre til helbredelse, men når den trods dette ikke er alment brugt skyldes det dels behovet for at finde egnede donorer og dels at allogene transplantationer rummer store ricici i sig selv. Heriblandt uforenelighed og dertil de medicineringer der er nødvendige når man skal undgå udstødelse af organer/celler fra andre mennesker. En af de væsentlige risici er hvis de hvide blodlegemer der dannes af de nye, transplanterede stamceller, angriber værtsorganismen som de i værste fald kan opfatte som fremmede. Dette sker for mellem 20% og 80% af dem der får allogen stamcelletransplantation (fra en fremmed donor). For mange opstår problemet i mild form, men for nogen er reaktionen livstruende.

    Studiet
    Studiet ommfattede 57 patienter og viste at de patienter der oplevede at de nye hvide blodlegemer angreb deres egen krop havde større chance for at få bekæmpet deres myelomatose effektivt. Overvejelsen er om de nye hvide blodlegemer har en særlig tendens til at angribe netop resterende myelomatose cancer celler og dermed medvirker til at øge chancen for komplet helbredelse.

    Overraskende nok viste undersøgelsen at brug af stamceller fra donorer der ikke var nr familie gav lige så høj overlevelsesrate som ved brug af stamceller fra søskende. Dette er overraskende idet man netop normalt antager at des nærmere relation, des større chance for godt resultat.

    Efter 5 år var halvdelen fortsat uden symptomer
    5 år efter stamcelletransplantationen med donorceller havde 49,9 af alle undersøgelsens deltagere fortsat ikke tilbagefald.

    En et meget væsentligt fund ved undersøgelsen er at dem der oplevede at de hvide blodlegemer angreb egen krop fik væsentligt bedre resultater end dem hvor dette ikke skete.

    Yderligere undersøgelser og forsøg iværksættes nu for at afklare om allogen transplantation i højere grad er værd at gå efter i behandlinge af myelomatose.

    Donato said a prospective study is now under way at Hackensack looking at the same parameters as in the retrospective study and is about to close, which should provide more answers about the feasibility of allogeneic transplant in multiple myeloma.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forummet 'Debat' er lukket for nye emner og svar.