Fra en myelomatosepatient, som nyder livet – igen!

Hos mange patienter viser symptomerne på en ødelagt knoglemarv sig ved meget stærke knoglesmerter, ofte i rygsøjlen. Ofte er det således u udholdelige rygsmerter, der bringer patienten til læge. For mit vedkommende skete dette i august 2002.

Mange læger kender ikke sygdommen myelomatose og iværksætter derfor ikke de rigtige undersøgelser, men henviser til fysioterapi eller kiropraktik, hvilket faktisk i høj grad kan forværre tilstanden, ja endog muligvis kan medføre brud på rygsøjlen.

Selv oplevede jeg, at min læge kun havde set ét tilfælde af myelomatose for 20 år siden. Derfor blev der ikke foretaget de få, enkle undersøgelser, (fx blodsænkningsreaktion, blodprocent og undersøgelse for protein i urinen), som allerede tidligt kunne have givet et fingerpeg om, at der var noget alvorligt galt hos en yderst veltrænet 66-årig mand, som henvender sig med ulidelige rygsmerter, uden nogensinde før at have fejlet noget.

Lægen anbefalede kiropraktik og fysiurgisk behandling.
En serie behandlinger hos fysioterapeut hjalp ikke.

Herefter søgte jeg en kiropraktor, som på et røntgenbillede konstaterede en revne i 12. thoracalhvirvel. Han mente, det måtte være en gammel skade og gik i gang med at behandle mig. Efter 3 behandlinger var der ikke nogen bedring. Efter anbefaling fra gode venner søgte jeg en anden kiropraktor, her fik jeg også 3 behandlinger på grundlag af det medbragte røntgenbillede.

Dagen efter 3. behandling besvimede jeg flere gange af smerter, med kramper og en puls på omkring 200. Blev kørt i ambulance akut til Helsingør Sygehus’ skadestue. Her blev jeg undersøgt af en læge, der konstaterede, at der ikke var nogen diskusprolaps og derfor mente, at jeg lige så godt kunne tage hjem igen.
Jeg var ikke i stand til at bevæge mig pga. smerter og blev indlagt, efter et stærkt pres fra min kone.

Der gik næsten 2 måneder i afdelingen, inden den rette diagnose blev stillet!
I oktober 2002 kom jeg i behandling på Rigshospitalet med kemoterapi og knoglemarvs-transplantation, – et meget vellykket forløb, hvor jeg hele tiden har oplevet et forbilledligt samarbejde med alle de kompetente ansatte i hæmato-logisk afd.

Jeg er for nuværende ved godt mod. Der er ikke aktive kræftceller i knoglemarven, og jeg går til kontrol hver 3. måned.
Jeg er i behandling med Aredia hver måned. Desuden får jeg Interferon (IntronA), 5 mill. enh. 3 gange ugentlig, uden nævneværdige gener. Der kan opstå lidt feber, som svinder for et par Panodil-tabl.

Det var af uvurderlig betydning for min kone og mig, at vi straks efter at have fået oplyst diagnosen, meldte os ind i Dansk Myelomatose Forening, hvorfra vi har fået værdifuld information, både igennem medlemsbladet og ved foredrag og anden oplysende virksomhed ved medlemsmøderne samt stor hjælp i form af samtaler med andre patienter og pårørende.

Jeg har fået bestyrket min tro på, at det er vigtigt, at man bevarer et positivt livssyn, at man lever et aktivt liv med masser af motion, afpasset efter kroppens ydeevne. Således går jeg fx sammen med en vandregruppe en halv snes km hver uge og deltager i mange andre dejlige aktiviteter.

Alt i alt er livet skønt – igen!

Arne Madsen Tlf. 45 57 05 70, e-mail-adr.: gade-madsen (a) mail.dk