CAR-T celler – CITCO bringer dem tæt på patienten

Odense Universitetshospitals Centre for Cellular Immunotherapt of Haematological Cancer, CITCO viser vejen ny æra inden for patientnær medicinforskning.

Nærhed til patienten

Nærhed til patienten er kernen i CITCO’s mission. Myelomatosebladet har talt med Jakub Krejcik, der er medarbejder ved CITCO, der sigter mod at udvikle CAR-T-cellebehandlinger til lymfekræft og myelomatose. Inden for de år forventes fase 1-forsøgsbehandlinger med danskernes egne CAR-T-celler, hvilket vil gavne patienterne direkte.

CITCO præsenterer levende medicin, hvor patienternes egne T-celler genetisk modificeres til at identificere og bekæmpe kræftceller. Disse celler reintegreres i patienternes immunsystem for en vedvarende kamp mod sygdommen, og dette åbner døren for potentiel helbredelse.

Bedre økonomi og hurtigere behandling

Samtidig bringer CITCO processen tættere på patienterne og sparer tid og omkostninger ved at undgå at sende cellerne til udenlandske medicinalfirmaer. Projektet bryder grænserne mellem klinikker, patienter, blodbank og forskning og har til hensigt at forbedre behandlingen og tilbyde en potentiel kur for myelomatose, hvilket skaber både økonomiske og patientmæssige fordele.

Artiklen er er fra 2021, hvilket i den grad viser at de danske hæmatologiske afdeling og hæmatologerne er klar til CAR-T.

Facebook
Twitter
LinkedIn